Vann og toalett i campingvogn og bobil?

Det er opptil 3 forskjellige vannsystemer i en campingvogn. Vi forteller deg alt du må vite om vann og toalett i bobil og campingvogn

Vannsystemer:  

Campingvognen kan ha tre vannsystemer; ett til ferskvann, ett til avfallsvann (gråvann) og ett system for toalett som opererer sammen med ferskvann. Vanntank til campingvogn er som regel plassert under en av benkene. Gråvann går i de fleste tilfeller rett ut gjennom gulv til dertil egnet gråvannstank. Denne følger som regel med vognen. Det finnes gråvannstanker og toalettmiddel å få kjøpt hos oss. Det finnes i tillegg en tank for spylevann som også må ha skyllemiddel.

Toalettsystemet er litt forskjellig fra bobil.
Bobiler har 2 vannsystemer; et ferskvannsystem og et gråvannsystem.
Vann fra vanntanken brukes til spyling av toalettet.

Vanntanken


Vanntanken er noe av det viktigste i en bobil. Rent vann er en kilde til velvære, derfor er rengjøring av vanntank viktig. 

  • Vanntanken bør desinfiseres én gang i året.
  • Bruk egnet middel beregnet for dette, som både rengjør og desinfiserer hele vannsystemet.
  • Følg bruksanvisningen nøye.

Kan man drikke vann fra vanntank? Ja, vil noen mene, mens andre er skeptiske. Vårt råd er å bruke skjønn og ikke ta noen sjanser. I Norge går det fint å drikke vannet så sant man renser tanken regelmessig. I Europa forøvrig, bør en ikke drikke springvann.

Water running from a tap into a kitchen sink

NB! Ved bruk av dusj bør man sette vanntemperaturen på 60 grader pga. fare for legionella bakterien. Husk: Tøm vanntanken når du kommer hjem fra tur. Sjekk rør og slanger og ettertrekk slangeklemmer.

Vinter og vann:


Dersom campingvognen eller bobilen er bygd for vinterforhold, er det viktig å følge fabrikantens anvisninger. På alle vogner og biler bør en sjekke hvor vannrør ligger og ta forholdsregler deretter. Ligger vannledningene inntil yttervegg kan de faktisk fryse i sterk kulde. 

Det er smart å ha litt  frostvæske i spilltanken og gjerne den miljøvennlige typen som du finner hos de fleste forhandlere.

Vinterlagring og vann

  • Tøm vannsystemet.
  • Åpne alle kraner og blås slik at vannperler i kranene renner ut.
  • Sjekk vanntank og åpne tappekran for denne. Ikke alle har tappekran (se vogn/bobils instruksjonsbok). Hvis tank og vannledninger inneholder groe eller er skitten, bruk egnet rensemiddel som kjøpes hos forhandler, følg bruksanvisning for denne. Husk skyll godt.
  • Varmtvann-systemet må også tømmes. SJEKK INSTRUKSJONSBOK og følg prosedyrene. Det kan fort bli dyrt hvis varmtvannstanken blir ødelagt.
  • Spillvannstank må tømmes! Toalett-tank tømmes og rengjøres. Smør gummipakning.
    På campingvogn: tøm spyletanken. 


Se også våre generelle tips til vinterlagring av bobil eller campingvogn