Hvordan skal jeg forberede meg på vinteren?

Christian fra vår avdeling i Grimstad gir deg noen nyttige råd om hva du bør gjøre før vinteren trår til for fullt, og gradestokken kryper godt under null. Her er Christians 9 gode tips!

1 OLJESKIFT OG SERVICE

Før vinteren kommer for fullt, er det enkelte ting det er lurt å tenke på når det gjelder vinterlagring av din bobil eller campingvogn. Alle bobiler trenger service, og det kan være lurt å gjøre det på høsten, så ikke bilen blir stående med gammel motorolje over vinteren. Gammel olje inneholder syrer og slagg som kan tære på gods og lagre. Det er derfor viktig å utføre oljeskift og service på bobilen før den settes bort for vinteren. Da trenger du ikke tenke på oljeskift til våren, som er travleste tiden hos din forhandler.

2 DIESELTANKEN

Det danner seg lettere rim og kondens på innsiden av tanken hvis det er lite drivstoff på den. Derfor er det viktig å fylle full tank.

3 BATTERIER

Det er viktig at batteriene får et ettersyn. Sjekk gjerne spenningen på batteriene med et multimeter. Etterfyll med vann på de batteriene som trenger det. Gjelder ikke gelbatterier. Batteriene kan stå kaldt, men hvis du kan la bilen eller vogna stå på lading er det absolutt det beste. Hvis ikke – skru av hovedstrømbryteren eller ta av klemmene.

4 VANNSYSTEMET

Noe av det viktigste du gjør før vinteren er å tømme ut alt vannet, både ferskvann og spillvann. På campingvogna er det også viktig å få tømt ut vann som er i toalettet. Mange kraner kan være gjemt under innredningen, så det er viktig å sjekke godt at du har tømt ut alt vann.
Tøm også alle kranene på kjøkken og bad. Kranene åpnes, og du blåser inn i krana for å få ut de siste vannperlene. Dersom tank og vannledninger inneholder groe eller skitt, bruk egnet rensemiddel som kjøpes hos din forhandler og følg bruksanvisning for denne. Husk å skylle godt. Varmtvannsystemet må også tømmes. Sjekk alltid instruksjonsbok og følg prosedyrene.

5 TOALETT

Toalettanken må også rengjøres. Det kan også være lurt å smøre gummipakningen så den holder seg bedre. På campingvogn, tøm også spyletanken.

6 KJØLESKAP OG FRYSER

Det er viktig å rengjøre kjøleskapet skikkelig. Det samme gjelder en eventuell fryser. Vi anbefaler at dørene står i luftestilling gjennom vinteren. Defleste kjøleskap har enfunksjon for dette.

7 PUTER OG INNREDNING

Innredningsputer kan du gjerne la stå i bilen eller vogna, men vi anbefaler at du bruker en fuktsluker som trekker til seg fuktigheten. Sett gjerne sitteputer og madrasser slik at det kommer luft til for å forhindre jordslag. Ta inn løse puter og sengetøy.

8 LÅSER OG GUMMILISTER

Sjekk og smør alle låser og gummilister på luker, dører og vinduer. Da holder du vann og fuktighet ute.

9 GASS OG SLANGER

Sjekk at det er god utlufting i gassrommet, at slanger ikke begynner å morkne, og at koplinger er tette. Sjekk dato- stemplingen på slangen. Den skal ikke være eldre enn tre år.


Sjekk også brannvarsler.
PS: Håndbrekk skal ikke stå på under vinterlagring.