Hva er en inverter?

En inverter, vekselretter, gjør om likestrømmen til vekselstrøm. Vanligvis fra batteri og solcellepanel til 230V, som vi har i vanlig stikkontakt.

 

Hvis du vil bruke inverter til alle eller nesten alle apparater, må den gi strøm med ren og pen bølgeform, dvs. «ren sinus».

 

Invertere fins som to hovedtyper avhengig av strømkvalitet: Den ene gir vekselspenning med (ren) sinuskurve, den andre vekselspenning med modifisert sinuskurve. Strømmen i stikkontakten hjemme har spenning med ren sinuskurve. Sinuskurve er det bildet vi ofte ser som en vannrett strek med helt like, helt jevne og ganske pene bølger over og under streken. Streken er tida og bølgene er den elektriske spenningen.  Hvis vi drar streken litt ut og sier den er ett sekund lang, skal det være 50 bølgetopper over streken og 50 bølgebunner under streken. Over streken er spenningen positiv (+), under streken negativ (-). Den går motsatt vei. Vekselstrømmen i Norge og Europa har 50 svingninger i sekundet, 50 herz, og spenningsnivå 230V. Det er mer komplisert å omforme likespenning til en vekselspenning med ren sinusform enn det er å omforme den til modifisert sinusform. Det ser vi av vekt og pris (ren sinus tyngst og dyrest). Prisforskjellen kan være 4x. En sinus inverter kan brukes til alle 230V –apparater, forutsatt at den kan levere nok strøm. En inverter med modifisert sinuskurve lager også strøm med 50 pluss-topper og 50 minus-bunner i sekundet. Men bølgene, om vi kunne se dem, er ikke jevne og pene. Det er bratt opp og ned, flatt eller spisst i topp og bunn osv. Ordet «modifisert» er derfor en forskjønning. Bølgeformen ble slik den ble bare fordi det var unødvendig å lage den dyr og pen. Den er god nok til formålet.

 

Husk at inverter bruker mye strøm. En 1500W inverter vil bruke ca. 80-100 AMP fra batteriet ditt