Må jeg ha vinterdekk til bobilen/vogna?

Ja, absolutt dersom kjøretøyet skal på veien i vinterføre.

Skal du på veien mellom 1. novemberAndy Johansen-9280 til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha min. 3 mm mønsterdybde. Merk at for Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til min. 3 mm mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april. Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor.                                                                       (-Hentet fra Statens Vegvesen.)


 

Tips om kjøring på vinterføre

Før du kjører på langtur sjekk dekkmønster og dekktrykk. Selv om det er krav om minimum 3 mm mønsterdybde på dekk, vil 3 mm mønsterdybde ofte ikke være tilstrekkelig på vinterføre. På krevende vinterføre anbefaler vi piggdekk på bil og vogn.

Ta deg god tid, ta høyde for værskifte og endringer i føreforhold.  Vi vil absolutt anbefale å gå til innkjøp av kjettinger og at du har trent på hvordan disse monteres på hjulene før du setter ut på tur. Ellers kan det være lurt å ha med sand, en spade og et tau.

Ta deg gjerne en liten testtur i nærområdet, før du begir deg ut på lengre kjøreturer.

Kuletrykk

Sjekk alltid at du har riktig kuletrykk før du kjører. Riktig kuletrykk finner du i bilens vognkort. Dette bør sjekkes atter at du har pakket vogna. Du kan enkelt sjekke kuletrykket med badevekten. Legg badevekten under vognfeste og bruk f eks en pinne mellom vogn og vekt. Da får du vekten på kuletrykket. Maks kuletrykk som er oppgitt i bilens vognkort må ikke overskrides, men på vinterføre kan det være lurt å ligge nær maksimum. 

 

Beduin_Scandinavia_Peopleshooting_MJ2022_zangerl-147_Print (300 dpi)